Segway Nytt!

Göteborgsvarvet på Segway


Publicerad : 2015-05-23 18:05

Redan förra året ville GT (Göteborgs Tidningen) göra ett reportage med Segway på Göteborgvarvet. Då blev det inget av. Men i onsdags förra veckan (13 maj) var det dags. Jag träffade reportern Evelina Lindfors och fotografen Henrik Jansson. 

Som sig bör startar vi vid Slottskogen. Ingen av de båda hade kört Segway förut och visste inte vad de gett sig in på. Kul! Hjälm och reflexväst på. Och direkt börjar Henrik att plåta. Han tog säkert upp emot 100 bilder under våra timmar tillsammans. Helt otroligt mycket arbete det ligger bakom en kort artikel som för de flesta bara flimrar förbi. Fyra bilder användes i artikeln.

Efter kort säkerhetsgenomgång och testkörning lämnar vi vallen och ger oss iväg. Den blå vägmarkeringen är ännu inte utmålad så vi för köra efter minnet. Jag har själv sprungit några gånger tidigare. Vi behöver även använda oss av kartan på Göteborgsvarvets hemsida.

Det var ett tomt Slottskogen vi körde igenom. Regnet hängde i luften men bröt aldrig igenom. En lite blåsig och kylig dag. Men ändå frisk. Perfekt löparväder, men kanske mindre skönt att stå på en Segway varvet runt. 

Redan innan vi passerar ut ur Göteborgs vackra och lummiga park har båda mina följeslagare blivit modigare. Det ÄR lätt att köra Segway. Intuitivt och enkelt. Jag brukar skämtsamt säga till våra företagsgäster: 

"Gör som du gör på jobbet. Sluta tänka!"

Vi tar oss mot Mariaplan med siktet inställt på Älvsborgsbron. Det glider på allt bättre och bättre och leenden på Evelina och Henrik blir allt större. Vi kör lite fel och får fråga en kvinna som står på sin balkong om vägen. Jodå, hon visste precis vilken väg löparna sprang. Och strax hade vi Älvsborgsbron i sikte. 

Nu har vi kommit ca 5 km och uppförsbacken är dryg för en löpare. På Segwayen lyfter vi blicken och lutar oss bara framåt. 

Det är en härlig känsla, även för mig som kört över bron ett antal tillfällen på specialturer med olika grupper och vår Hamntur Special som avgår varje söndag kl 13:30 under säsongen. 

Det är mäktigt att sakta glida över Älvsborgsbron och åt höger se hela vårt vackra Göteborg torna upp sig. Norra älvstrandens skylten med Eriksbergskranen i förgrunden. Och på södra sidan centrala delarna av stan med Masthuggskyrkan och Lilla Bommen skrapan som två ståtliga riktmärken. 

Nya bostäder precis efter bron sätter stopp för vår framfart längs älven. Vi vänder och får köra upp på vägen högre upp och ned vid Hotell 11 istället. Tillbaka på Göteborgsvarvets spår. Därifrån kör vi sedan så nära vattnet vi kan. Stannar för ett kort fotostopp vid Ostindiefararen Götheborg

Efter drygt halva varvet, mitt på Norra Älvstranden får fotograf Henrik samtal. Det har varit dödskjutning i Gamlestaden. Nytt jobb kallar. Ska vi vända tillbaka? Ska vi lämna en Segway och han ringer taxi? Vi beslutar att öka tempot och köra ca 20 minuter till Lilla Bommen. Lämna en Segway och därifrån tar Henrik en taxi på väg till nästa uppdrag. Fotografen har brutit varvet ...

Jag och Evelina fullföljer. Nu är det plant resten. Vi kör inte hela vägen upp och ned på Avenyn annars blir det hela varvet. Sluttid med lite avdrag är strax under två timmar. Vi enas om 1:48!

Du kan läsa artikeln digitalt här!

Några roliga timmar. Och artikel blev riktigt bra. 

Tack Evelina och Henrik för gott jobb!

Kenth Åkerman
Ägare, Experience Manager